Posts

Showing posts from October, 2011

Pendidikan S.E.K.S

Image
Sebelum ni dah diwar-warkan nak adakan subjek ni as a subjek in school.
Saya pun kurang pasti ada ke sekolah yang dah jalankan subjek ni.
Or is it embedded in Pendidikan Jasmani dan kesihatan ??
Setahu saya apa yang murid-murid belajar dalam PJ tu pun boleh dikatakan pendidikan seks juga.
Contohnya apa yang saya pernah ajar semasa praktikum yang lepas.
Tempat-tempat yang diasingkan untuk lelaki dan perempuan.
Kenapa perlu asingkan? Menjaga kehormatan dll.
Ni pun pendidikan seks juga sebenarnya.

Dalam entry yang lepas saya ada sebut tentang berita ni.


Gambar ni saya ambil daripada FB dan macam biasalah bawah-bwah mesti ada komen.
Ada satu komen tu yg condemn rancangan melaksanakan pendidikan seks ni.

Setahu saya, berdasarkan penerangan pensyarah PJ...pendidikan seks ni okay sebenarnya.
Murid-murid bukan diajar tentang cara-cara nak buat seks.
Antara yang akan diajar ialah OK and NOT OK touch. Sebagai contoh, bila someone pegang kanak-kanak tak kira lelaki atau perempuan, budak-budak…

H.O.M.E (The best place ever)

Image
It is good to be home.
Saya sampai dah lupa bila kali terakhir saya balik rumah ni.
Semua kerana orang sekeliling.
Even it was not totally their fault. It still effect my family and I.

Semua ni dah ditentukan Allah. Semoga nanti ada hikmah di sebalik semua ni.

Sepanjang perjalanan semalam memang ditemani garis-garis kilat di langit. Ada gak rasa takut kalau-kalau kilat tu menyambar. Tetiba teringat pulak orang tua dalam cerita Benjamin Button yang 7 kali dipanah petir. Huhu..

Luar rumah memang nampak macam rumah tinggal.
Pokok bunga dah layu. Memang siap ah kau masuk tong sampah hari ni.
Rak kasut yang hidup segan mati tak mahu tu dah rebah pintu-pintunya.
Dalam rumah still the best.
Kalau korang terpaksa tinggal rumah sendiri then duduk tempat lain barulah korang akan tahu apa perasaan yang sebuah rumah beri.

I feel my home right now.
Rasa selesa.
Rasa this is my place.
The feeling of a home can offer you.

Priceless.

P/s: Semoga ALLAH bantu saya dalam semua urusan dunia akhirat terut…

Dunia yang semakin tua.

Zaman sekarang ni macam-macam yang jadi. Bila dunia makin canggih, makin banyak juga kesan buruknya.

Tak berapa lama dulu heboh pasal bayi berusia 23 hari diliwat bapa sendiri.
Masa tengah sembang-sembang dengan mak sambil masak tengahari tadi ada juga bangkitkan isu ni.
Mak memang sayang sungguh kat baby so nampak mak sedih sangat-sangat lepas saya share berita ni.


Then mak kata, "Bahaya zaman sekarang ni. Tambah-tambah kat tempat mengasuh tu."
Aik, sama pula dengan kebimbangan yang Mr. Someone cakap masa sembang pasal isu ni.

Saya pun cakap la pada mak benda yang sama saya cakap pada Mr. Someone.

"Nanti mak jaga cucu la. Tapi Dr. Fadzillah Kamsah kata tak baik sebab mak dah penat jaga anak. Mak mesti nak rehat pulak. Ni dah tua-tua nak kena jaga cucu." sambil basuh pinggan. Tak pandang muka mak. Nanti terbongkar pula isi hati.

Mak kata,

"Tapi kalau mak tu rela takpe. Yelah, daripada bagi anak kat orang jaga, meh aku jaga. Dah tentu elok."

My mum dah tem…

New Babies

Image

Bahasa Pelik

Bila saya kena ambil masa sampai 5 minit untuk baca tulisan seperti di bawah... 
saie mmng ske add owng...
cozz saie mmng ske b'kawn...
TPI saie pleng bnci owng yg ske chat sal somethinx yg bdoh!!!!
n iff u chat bnde yg taa sen0noh..
saie dengn senang atynye m'block frenxx dngan anda....hahahahxx...
ukeyhhh!!!!


Terus tekan butang:
UNFRIEND


P/S: Maaf sebab cikgu aku tak pernah ajar baca tulisan dengan ejaan macam ni. Budak-budak.. haih! Hebat ke dapat reka sistem ejaan sendiri?

Aku bukan bidadari.

Jangan dicari kesempurnaan padaku kerana AKU BUKAN BIDADARI Aku hanya seorang wanita biasa Yang miliki impian untuk menjadi solehah Aku bukan ustazah Meskipun aku memakai tudung labuh Aku pernah punya impian itu Ternyata akulah yang lemah Aku tewas dengan kehendak hati Perlukah aku mengubah setitik kebaikan yang ada kerana aku punya segunung dosa? Aku bukan bidadari Aku hanya insan keji yang punya impian menjadi solehah
Yang benar, AKU

Masalah betul nak fikir tajuk. Taknak letak tajuk la.

Image
Mulakan cerita seperti sebuah cerita fairy tale.. boleh?

Once upon a time...in a far far away kingdom...(teeetttt!!!!!!)
Okay, merapu semata-mata.

Jumaat lepas kena ni.

Kesian sangat kat si hijau.
Syukur bukan kena dengan lori. Kalau tak.. hish!
Tak payah nak ulas panjang pasal ni sebab tak mintak approve Encik Someone unt cerita panjang pasal ni. Nanti melanggar perjanjian pulak kan.
Yang penting, nyawa selamat. Alhamdulillah


***

Minggu ni habiskan masa di bilik sebab tak balik. Semenjak mak pindah duduk Gerik ni nak balik pun fikir 3,4 kali. 3jam drive, mengantuk. Lepas la 3 buah lagu nyanyi kuat-kuat nak bagi hilang mengantuk. Nasib baik drive sorang-sorang. Kalau ada penumpang, gerenti termuntah sebab dengar suara sumbang drivernya.
Kenapa saya jarang update blog ni?
Sebab hati tengah tak betul. Bila hati tak betul nanti apa yang tulis mulalah bukan-bukan. So, baik tak payah tulis.

Azam nak buat assignment sikit-sikit so takdelah kelam kabut masa nak submit Jumaat ni. Akhirnya saya …