Posts

Showing posts from December, 2011

Pertama

Image
Tadi sengaja transfer semua gambar dari kad memori fon ke dalam lappy. Banyak benar dah gambarnya... Disebabkan blog ni saya selalu jugak ambil gambar yang saya rasa nak upload dalam blog tapi selalunya gambar tu jadi pekasam je la dalam fon sebab bila bukak je dashboard blog tetiba plak jadi malas nak menulis. Kebanyakan gambar yang saya ambil adalah pertama kali saya lakukan atau alami. So... hari ni akan upload semua yang berkaitan.

First time bbq


 First Teaching Aids I bought for practicum.



First masak lemak cili api for him


First time attending walimah kawan satu batch. First time attending kenduri with him.

First time pergi drive through.


First time dapat jambangan bunga.


First time makan durian Balik Pulau. Mahal ooo....selalu makan durian dusun sendiri je.


My first MP3..



My first jersey.. present from him.


First Chocolate Gift for his birthday.


First time tengok nasyid live. Mestica. Nasyid kumpulan students maktab every year pun tengok.




First time buat mask for micro teach…

Janji Rock

Saya berjanji! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Mulai malam ini
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Saya akan berusaha dengan sekuat-kuatnya
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...



Untuk
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

TIDAK MENGGILA APABILA MELIHAT GAMBAR2 PERTUNANGAN, PERKAHWINAN DAN KELAHIRAN ANAK KAWAN-KAWAN MAHUPUN ORANG2 YANG SAYA KENAL.

Saya akan berusaha dengan bersungguh untuk tidak meroyan lagi kerana perkara sedemikian hanya merosakkan mood saya sahaja.
Sekian

P/s: Isolation. Biarkan dia gembira dengan dunianya tanpa aku.

Antara yang terburuk

Semua orang ada sikap buruk masing-masing. Aku pun ada sikap buruk aku dan antara yang paling buruk ialah PEMARAH.


Memang mudah sangat nak naik darah sampai kadang-kadang tak tahu kenapa rasa marah datang. Benda kecik pun jadi besar.


Rasanya sejak kecil memang pemarah sebab dulu pernah hempas pintu kuat-kuat sebab tersangat marah tak dapat main game. Haih...teruk betul.


Bukan tak nak ubah tapi bila je berazam tak nak marah mesti akan jadi sesuatu yang mencabar balik azam tadi. Kadang-kadang bila marah sangat either akan senyap, menangis or yang paling teruk mengamuk.


Tahu je kesan buruk marah tapi tak boleh nak kawal. Mungkin ada caranya tapi saya belum jumpa lagi cara untuk kawal tenaga marah yang membuak-buak tu. Tak jumpa lagi butang "OFF" untuk rasa marah masa tengah marah sangat-sangat.


Setiap hari ketuk paku pada pagar kayu. Lepas ketuk cabut balik. Aku nampak pagar kayu tu dah buruk sebab berlubang.. Kesian pagar kayu. Aku kesian tapi aku perlu pagar kayu tu kalau …

Chocolate Moist Cake Pertama

Image
Seronoknya.....!!!

1. Check pengadun kek yang dah bertahun tak pakai tapi still boleh pakai.
2. Pergi cari bahan untuk buat kek berbekalkan duit RM20 dan syiling beberapa kupang. Cukup.



Bahan-bahan yang berjaya dibeli. RM20.30.. lega sebab cukup.



3. Terkial-kial sukat sume bahan. Orang tak expert la katakan. Nak ayak tepung tetiba penapis teh yang paling kecik je ada. Rasa berpuluh minit mengayak tepung je. Huhu.

Adunan dah masuk dalam loyang untuk dikukus. 



 Baru keluar dari pengukus. Gumbira sebab nampak elok je. Belum letak topping lagi ni.




 Topping yang comot. Next time akan dibuat dengan lebih kemas dan berwarna warni. Hehe.




4. Terlupa beli aluminium foil. Patutnya sebelum loyang masuk dalam pengukus kena tutup atasnya dulu. Mungkin takut air yang tersejat di dalam jatuh atas kek. So atas loyang saya letak penutup periuk dan tindih dengan ibu lesung batu. Berjaya!


5. Untuk ganache or topping kena buat double boiled tapi kat rumah takde periuk yang ada pemegang panjang tu.... s…

Good Morning!!!

Malam tadi susah tido. Mata tak mau pejam langsung sampai dah pukul 2.30 pagi still terkebil-kebil. Selalunya simptom ni terjadi time exam week je. Maybe sebab rasa excited nak buat kek esok kot. 

Semenjak dok tengok masterchef ni semangat nak buat kek berkobar-kobar betul. Tengok la nanti jadi ke tak.

Boleh pulak la hari ni teringat benda-benda yang memalukan. Rasa nak tampar-tampar je muka. Tak nak ingat. Tak nak ingat!!! 


Tetiba plak tak taw nak tulis apa. Nanti je la tulis lagi. 3minggu nak masuk tahun baru. Tak sabar nak habiskan tahun depan. Final year!

Hujung Bulan Tahun 2011

Dah seminggu cuba update blog tapi tak boleh. Pelik. Baca blog orang boleh tapi bila nak buat new post loading terus jadi macam kura-kura. Rupa-rupanya kena tukar yang new look punya baru leh update.
Biasa la.. hujung-hujung tahun ni cuti sekolah so cuti betul-betul la. Aku pulak jenis tak suka keluar rumah so memerap je la. Badan makin gemok. Sia-sia je diet dulu. Semua dah kembali seperti sedia kala. Haha. Padan muka. Hujung tahun ni ex-roomate aku, Liyana Ghazali dah selamat bertunang. Tahniah.  Hujung tahun ni jugak roomate aku, Fatimah bakal bertukar status menjadi isteri orang. Tahniah jugak. Tumpang happy.  Aku tak bergerak lagi. Sabar je la. Umur-umur macam ni dok tengok kawan-kawan upgrade status. Ada yang bertunang, kahwin dan dapat anak.  Niat di hati memang nak rebut jugak tahun ni (sibuk jugak kau). Tapi permohonan telah ditolak. Biasalah, kerenah birokrasi. Eh? 
Fasa pertama yang aku kena lepas dulu ialah.... habiskan final year sebagai seorang bujang yang single and available…