Posts

Showing posts from March, 2010

Hebatnya menjadi guru.

Image
Hebatnya menjadi cikgu,
Ajar apa pun anak murid percaya.
Ajar salah pun anak murid ikut.
Akhirnya, anak murid sesama anak murid bertekak.
"Cikgu ajar aku macam ni." kata si A.
"Eh...xla. Cikgu ajar aku macam ni." kata si B.
Padahal cikgu yang mereka katakan itu ialah cikgu yang sama.

Alangkah hebatnya menjadi cikgu.

Cikgu ke guru? Kenapa kat sekolah budak-budak panggil Cikgu Ali, Cikgu Bibah..tapi tak panggil Guru Ali atau Guru Bibah?

Kenapa juga di sekolah, dipanggil guru besar tapi bukan cikgu besar?

Konfius.

Haiwan reptilia & amfibia yg sangat 'comel'

Comel? Euw!! Tarik balik!!!
Saya betul2 boleh histeria ngan haiwan2 ni.
Tetiba je akan jadi tak cukup tanah nak berlari.

KATAK
- kalau betullah cerita dongeng sape cium katak akan dapat kahwin ngan anak raja. Please! Itu bukan saya yang akan cium haiwan menggerutu atau berkulit licin tu semata-mata nak kahwin ngan anak raja. Biarlah saya kahwin ngan cikgu jugak asalkan dia akan protect saya dari ancaman haiwan ini.
- tersangat geli ngan kulitnya yang licin berkilat. Kaki kecik dan melompat-lompat.
- tak kira lah apa saiznya, xxs, xs, s, m, l mahupun xl...mereka tetap menggelikan. Bukan menggelikan hati ye. Menggelikan seluruh sistem badan saya yang membolehkan saya melompat lebih tinggi dari mereka.

CICAK
- mase kecik2 suka nyanyi lagu cicak. Masa dah besar dah ajar di 'dia' nyanyi lagu cicak. Sok leh ajar anak2 pulak.

Cicak, cicak di dinding,
Diam-diam merayap,
Datang seekor nyamuk,
Cap! Lalu ditangkap...

Pergh! Pink gitu...

-Yang ni paling fobia. Korang nak ejek ke nak gelak ke..lantak…

Dia, pilihan hatiku.

Image
Pagi tadi saya dapat ceramah motivasi percuma dari Penolong Kanan Hal Ehwal Murid. Katanya, 'Perempuan kena bijak memilih pasangan hidup. Hati2, lelaki sekarang ni ada yang tidak solat, merokok, pemalas dan tidak bertanggungjawab.'

Teringatkan seseorang...

Dia, pilihan hati saya.

1. Seorang yang menjaga solat 5 waktu. "Bila masuk watu solat, rasa gelisah sebab ada sesuatu yang belum selesai."
2. Tidak merokok. Bau asap rokok pun tak tahan. Bagus untuk kesihatan diri sendiri, saya dan keluarga.
3. Menghormati orang tua. Bijak bergaul dengan keluarga.
4. Mementingkan penutupan aurat.
5. Gerak kerja yang bagus. Memimpin dengan baik.
6. Sangat memahami. Semoga saya dapat menjadi seorang yang sangat memahami seperti dia.

'Nak jadi kaya, jangan kahwin dengan cikgu. Jadi cikgu tak boleh kaya tapi bolehlah hidup senang.'
Kaya tapi tak bahagia buat apa? Andai panjang jodoh kita, semoga kita sama-sama mendidik dengan niat beribadat. Kata orang, anak-anak guru mudah berjaya jika …

Hari yang memenatkan

Guru itu umpama lilin. Ingat jadi cikgu ni senang ke? Ingat jadi cikgu ni keje mengajar dalam kelas je ke?
Oh..
I'm so afraid about the future.

The children are so...innocent.
"Cikgu, izinkan saya minum air." Minum air pun mintak izin.
"Cikgu, saya nak buang air kecil."
"Ustazah, ustazah...buat macam ni ke?" Ustazah? Adoyai.. I feel so...guilty.

Adoi, tak sampai hati nak marah korang.
Buat-buat garang.
Betul-betul garang.
But,
They are still children..
Who like to play around, keep moving eventhough...
"Diam! Duduk tempat masing-masing."
"Saya cakap, duduk tempat masing-masing. Jangan kacau kawan."
"Eh, awak ni berapa kali nak perg tandas? Kejap-kejap pergi."
A teacher should be patient.
A teacher should be a mother, a sister, a friend and an EDUCATOR!
Read fron an article just now...
Perkara yang dilakukan perempuan yang menyebabkan lelaki marah.
Salah satu yang agak menarik perhatian saya ialah:

mengambil masa yang LAMA untuk bersiap.

Lelaki akan naik marah apabila terpaksa menunggu perempuan bersiap kerana bagi kaum lelaki, mereka boleh bersiap dalam tempoh masa 5 minit sahaja. 5 minit? Boleh buat apa 5 minit? Cari kerongsang tudung pun dah 5 minit. Lelaki pakai kerongsang? Lelaki, jangan marah sebab sesungguhnya perempuan yang paling simple tanpa make-up pun memerlukan masa yang 'secukupnya' untuk bersiap.

Senarai perkara yang perlu dilakukan oleh seorang perempuan sebelum keluar:

1. Iron baju+kain/seluar+tudung. Jadi, jangan harap perempuan boleh siap cepat kalau ajak keluar last minute. Sila inform lebih awal supaya boleh iron pakaian siap-siap.

2. Mandi...(paling cepat saya boleh siap pun dalam kira-kira 10 minit. Ada juga perempuan yang berbakat besar dan dapat siap mandi dalam 3 minit shj! Paling lambat..jangan cakap la. 3…

Terima Kasih Cinta.

Terima kasih cinta,
Atas segalanya...

The way you treat me,
The way you be loyal and teach me how to be one.

The way you care,
No matter anywhere.

Thanks love,
I wish I am the dove,
Who you always see above,
With love.