Posts

Showing posts from November, 2009

Faveret

Image
Hari ni nak share satu makanan yang saya suka...


Chocolate Indulgence (SR)

Sangat suka... tapi tak mampu nak makan sorang-sorang. Tak habis nanti...lagipun "sharing is caring" (org bilik sebelah suka cakap) . Benda alah ni ex-roomate yang introduce...pastu jd addicted wat beberapa ketika... wat masa ni kne tahan dulu...

Bila sangat-sangat addicted leh kuar ayat "Nak makan chocolate indulgence, nak makan chocolate indulgence, nak makan chocolate indulgence... pliz...."

Tapi tidak la sampai seminggu sekali. Bila bulan biru je... Tak semua benda yang kita suka baik untuk kita. Contoh seperti di atas. Makin lama usia makin bertambah dan sistem badan makin berubah. Apa yang kita makan semua akan bagi kesan pada tubuh badan. Kalau bukan sekarang, one day in the future kita akan rasa kesannya. Terpulanglah pada kita yang pilih yang mana.

Mak selalu cakap, "makanan ni sedap di tekak je...masuk dalam badan jadi penyakit."
Ada classmate cakap "makanan apa pun kalau …

Driving Alone...

Image
Hari ini saya keluar dari tempat bertapa...
Itu pun sebab dah janji dengan mak nak bayarkan bil astro, bil elektrik dan bil air...
Tiba-tiba mak suruh pergi kedai jahit tepi.. ala... tak berapa suka nak pergi pusat bandar...
Sebabnya...

1. Jalan banyak simpang. Konfius...2. Banyak lampu isyarat. Selalu teragak-agak bila lampu dah kuning. Nak stop ke nak redah?
3. Banyak simpang empat yang tak ada lampu isyarat. Silap2 leh bertembung.

Masa nak pergi kedai jahit tu, saya tersilap simpang. Tak pe... pusing satu round dan berjaya meneka simpang yang betul. Alhamdulillah parking senang. Tak ramai orang (sebab hari bekerja dan pukul 12 tengahari).

On the way balik, saya tersilap line. Saya nak pergi straight tapi kereta saya berada di line belok ke kanan sahaja. Terpaksa la ikut jalan jauh sikit.. Saya terlalu fikirkan kalo aku straight ke leh tak? Leh tak? Sampai x perasan lampu hijau dah x menyala. Tapi lampu merah pon x menyala gak. Teragak2 tapi kaki tekan pedal minyak gak. Dalam otak dak fiki…

So Adorable...

Image

Banjir datang lagi...

Image
Bahagian batas yang ditenggelami air

Para sementara (Persiapan untuk musim banjir)


Seperti tahun2 sebelumnya, air mula naik di tempat2 tertentu di Malaysia. Tempat tersebut termasuklah kampung saya di Bagan Serai, Perak. Selalunya, air masuk ke dalam rumah sampai ke paras pinggang orang dewasa. (Masa kecik2 dulu atuk selalu telefon bagitau kampung banjir sambil tepuk2 air bagi cucu dia yang xpercaya dengar...yelah...saya tak pernah alami sendiri pengalaman tu.. susah nak percaya. Ingatkan atuk bergurau.)

Tahun ni atuk di kampung bersiap untuk mengahadapi banjir dengan mengangkat perabot ke atas rumah (rumah kampung dua tingkat) dan membuat para tinggi supaya perabot tidak rosak bermandi air.

Paling kasihan sekali ditujukan buat makhluk yang dikatakan paling takut dengan air...KAMBING...
Sepanjang banjir ni kambing2 atuk hanya boleh menunggu delivery food daripada atuk je... Sebab banjir kan... sumpah mereka-mereka tak akan berenang mencari makanan. Cian mereka.. selalunya pukul 2 akan b…
Image
Buat pertama kali selepas 3 hari mula bercuti, saya keluar dari rumah... wow! hebat betul saya hari ni... hehe...
Penyakit bila duduk di rumah ---> kurang rajin untuk keluar bersiar-siar..Saya lebih suka duduk dalam rumah dan mencerahkan kulit...

Actually, mak dah keluarkan ayat "xnak ke keluar jalan-jalan ngan adik?"
Yang sebernarnya................ mak suruh hantar durian untuk tok wan kat kampung... ala...I sayang betul nak tinggalkan umah ni even seminit.. ceh... (cakap je la malas... eh...xleh2...nak jd anak solehah)

Mak agak sibuk minggu ni ye... buat hiasan khemah dan meja makan pengantin... SANGAT CANTIK! Tambah2 warna favourite - purple (xramai tahu saya minat purple..) Penting ke???? huhu
Apa-apa pun, mak mmg teror la dalam aksi2 kreatif ni... Sepanjang 3 hari ni saya berkesempatan menjadi tukang ukur dan gunting kain yang amatur... Panjang tu... Kira bekerja untuk mak la... dalam masa tu sempat tempah kat mak... nak warna hitam putih ye untuk majlis saya nanti... T…