Posts

Showing posts from May, 2014

Cuti sekolah.

Salam..

Hari ni Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad, Isnin, Selasa, Rabu, Khamis terbang ke semenanjung... Huih... Lambat lagi tu... seminggu lagi.. Kawan2 lain ada yang dah selamat terbang pulang pun.. Apa nak buat. Sabar je la.. Nasib suami dok sekali. Rabu depan ada appointment ngan doktor unt scan si comel ni.. tu yang terpaksa ibu ngan abah balik lewat... Takpe2 lagi 2 bulan cuti panjangggg... cuti bersalin. Sabar dulu.. Tapi masa cuti tu mesti tak best sebab PJJ ngan husband. Siapa nak urut2 masa sakit nanti..

Selamat bercuti murid2 dan cikgu.. Terutamanya cikgu2 yang jauh dari keluarga. Plan cuti ni:

1) Nak jalan2 Penang.
2) Nak attend kenduri kawan2.. (sadly just boleh attend kenduri yang berdekatan sahaja.)
3) Beli barang baby.
4) Beli hadiah kawen kawan2 dan pos bagi yang tak dapat attend.
5) Beli hadiah baby kawan dan jiran terdekat.
6) Scan 3D baby... excited!

Masuk 26 minggu

Image
Alhamdulillah pregnancy sudah hampir 26 minggu..  Masa 3 bulan pertama macam yang orang selalu cerita memang bulan2 alahan. Saya rasa alahan saya tak berapa teruk nak dibandingkan dengan orang lain. Sebab dalam 3 bulan dalam seminggu dia saja saya tak dapat masak sebab loya.  Alahan yang biasa, masa gosok gigi rasa loya. Then, muntah setiap pagi. Pernah juga dah prepare nak masak tetiba boleh termuntah tepi dapur. Memang out of control. Selalunya muntah air je.. Kecuali kalau cari pasal makan benda2 yang masam memang akan keluar balik semua yang dimakan hari tersebut. Mula2 tak kenal macam mana baby bergerak. Sebab ingatkan angin dalam perut. Rupa2nya itulah gerakan baby. Sekarang je dah boleh kenal. Sebab baby dah makin besar. Masuk 26 minggu ni rasa macam kurang dapat rasa baby gerak. Mungkin kedudukan baby yang lain. Semoga ALLAH pelihara anak ibu abah ni.. Pedih ulu hati memang sakit yang satu2nya tak ada ubat dan kena sabar je.. sebab baby makin besar dan tolak organ2 naik ke atas. K…

Update bulan Februari..

Alhamdulillah dah masuk pun bulan Mac.. Maknanya sekarang saya dah masuk pun trimester kedua. So rasanya boleh dah nak cerita kronologi TTC sampai sekarang..
April 2013: Saya keguguran anak pertama.. Masa tu baby baru 6 minggu. Gugur sendiri dan complete miscarriage. Takde kena cuci sebab semua keluar sendiri. Just doc bagi makan ubat untuk kosongkan rahim then keluar darah period.. exactly hari keguguran saya dapat tahu saya ada cyst. Kiri dan kanan ovari. Dua minggu lepas tu bedah.. Asalnya doc nak buat laparoscopy je.. Dah tebuk pun n masuk kamera then tgk jenis cyst teratoma tak dapat keluarkan melalui drilling je.. So belah panjang sejengkal jugak la.. 
Lepas bedah rehat 3 bulan then try to conceive semula. Tak lekat. Pressure makin terasa sebab family mertua mula bertanya2 bila nak ada anak.. stress.. usaha sungguh-sungguh sampai rasa tak seronok bila bersama suami sebab pressure nakkan hasil. Stress bila someone in family said badan saya makin gemuk tapi takde isi. Sedih. sedi…

Dear baby..

Image
Abah n ibu love you.
besar dengan sihat ye sayang...
abah dan ibu tunggu baby lahir..
Tak sabar nak tgk budak tecik yang kuat tendang ibu ni..