Posts

Showing posts from August, 2014

Cerita balik check up..

Maybe hari ni adalah check up terakhir... huhu... alkisah...

Datang pukul 9.45 pagi ke hospital columbia dengan adikku.
Doc ada operation so tunggu punya tunggu, kol 11 baru dapat jmpe doc..
Datang2 nurse dah tanya soalan lazim setiap kali datang... xsakit lagi? sambil tangan usap perut yang boyot ni...
"Apa yang syok sangat dok dalam tu??" tanya nurse yang comel tadi... hehe

Doc pun tanya... xsakit lagi?
x...
Doc check jalan (seluk).. hmm... xde bukaan langsung dan bad news... rahim tinggi... xrasa kepala baby langsung.
Scan baby... semua okay even air ketuban dah kurang sikit tapi still okay..
Berat baby estimate dlm 3.5kg...

Bincang2 lama doc pk... finally
KENA OPERATE!!
Pilih2 tarikh... yang terbaik Jumaat ni... 29/8/2014..
Sayang ibu nak keluar ikut tingkap ye??

Tanya doc lagi... xboleh bersalin normal?
Terlalu berisiko.. at the end doc risau berakhir dengan pembedahan jugak sebab.. rahim tinggi, jalan tak buka langsung..
Baby besar sangat ke doc?
X... baby dalam range..…

Tinggal genap seminggu sebelum due date.

Image
Salam...
Malam ni rasa nak cerita serba sedikit pengalaman sepanjang mengandung ni. Saja suka2 nanti boleh baca. Or boleh juga bagi anak2 baca. Macam yang pernah saya tulis sebelum ni. Kandungan kali ini kandungan kedua. Kandungan pertama hanya mampu bertahan sepanjang 6 minggu. Diikuti dengan kisah teratoma cyst yang perlu dibedah. Then. try to conceive sepanjang 8 bulan... akhirnya Allah izinkan saya mengandung lagi pada penghujung tahun 2013, saya dapat berita bahawa saya pregnant lagi. Alhamdulillah...
Masa ni gembira tak terkata... punya la lama menunggu.. setahun genap selepas ulangtahun perkahwinan kami baru dapat rezeki ini.. Syukur sangat.. 
Then kena terbang ke Sarawak kerana tuntutan kerja. Memang kami tawakal je disertai doa supaya anak dalam kandungan sihat dan kuat untuk perjalanan jauh ini. Alhamdulillah sampai ke saat ini masih lagi berpeluang merasa tendangan yang membahagiakan ini.. Esok cukup usia kandungan 39 minggu.. Menunggu dari minggu ke minggu adalah pengalam…

Random

Image
Miss my other half so much.. Gambar raya pertama, raya haji pertama dan raya bertiga pertama. In sha ALLAH tahun depan raya bertiga bersama2 lagi.. or mungkin boleh jadi berempat? huhu...

3rd trimester.

Alhamdulillah hari ini genap 38 minggu baby dalam rahim ibu... Baki lagi 2 minggu untuk sampai ke due date. Abah baby ada di Sarawak sebab bertugas dan currently saya ada di Taiping memulakan maternity leave. Tak best langsung cuti tapi xde husband di sisi. Nak pergi mana2 pun saya drive sendiri je.. Tak pun mak dan abah bawakan. Selalunya saya pergi sendiri sebab malas nak menyusahkan orang lain.
Since balik cuti raya lagi saya dah check up di Columbia Asia Taiping sebab bercadang nak bersalin di sini. Last week check katanya jalan belum buka lagi dan baby still seronok duduk di dalam. Hari ni check up pun doc kata berat baby dah dalam anggaran 3.3 kg.. Amboi nak... membesar bagaikan juara.. Takpe nak, kawan ibu bersalinkan anak dia 3.9kg boleh je secara normal. Mak saya dulu pun gagah je bersalinkan adik seberat 4kg.. Ibu harap janganlag besar sangat ye nak... huhu.. Padahal salah ibu kuat makan. Total weight gain sepanjang mengandung ialah 17 kg... waaa... clap2.. tahniah ye. Gemok…