Posts

Showing posts from April, 2010

Math Garden

Image
Presentation for Mathematics Resources. Each group has to design a layout for Math Garden. This is the result from my group:

Our math garden starts from station 1. There are colourful bricks that will be arranged and numbered from 1 to 10. The activity is students must steps on the odd number bricks and say the number loudly. If the students have difficulty in recognizing odd and even number, they can ask assistance from their friends or teacher.  (Lecturer's comments: Why the number only until 10? Is the activity is only for standard 1 students? How to vary the question in order to make the activity suitable for students from others year.)
Station 2 is about decimal. Number line is painted on the wall. The students will be given question that need them to use the number line to answer the questions.  (Lecturer's comments: AGAIN, it is limited number. Only 0.1 until 1.0. How about the students from year 4,5 or 6?)
Station 3 is about time. A clock face will be designed by using bric…

Semester 3 sudah hampir sampai ke garisan penamat.

Image
Semester 3 dah nak berakhir. Hampir setiap hari rasanya mengira baki tahun yang perlu dilalui sebelum dapat bergelar siswazah. 
Dia sudah bosan belajar. Dia dah tak sabar nak mengajar. Saya cakap, sabarlah. Belum sampai masa lagi untuk rasa bosan belajar. Ada lagi 5 semester.  Lambat lagi. Apa kata kita jangan mengira lagi. Kita berjalan je atas jalan yang kita pilih ni. Jalan yang kita suka. Sebab, orang kata zaman belajar itu yang paling indah. Kita teruskan berjalan ye. Jangan rasa bosan lagi. Simpan dulu rasa bosan tu untuk hujung semester supaya masa itu nanti kita lebih bersemangat untuk mengajar.
Kita teruskan berjalan ye.

Assignment Pengurusan Bilik Darjah . (Baik ke? Alhamdulillah)

Sejujurnya gaya penulisan esei ni dipengaruhi gaya penulisan esei encik tersayang. Semestinya assignment dia lebih baik daripada saya. Pointer semester ni macam mana? 


Cikgu Amin mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris di kelas 5 Ceria. Pada awal semester, beliau dapati ada sekumpulan kecil pelajar lelaki sering ponteng kelas. Beliau tidak mengambil sebarang tindakan dan selalu meneruskan sesi pengajaran seperti biasa. Kini, hampir semua pelajar lelaki sudah ponteng kelas beliau, sementara pelajar yang hadir pun masuk lewat.



          Setiap pelajar bertanggungjawab untuk belajar dengan cara menghadiri kelas di sekolah. Sekiranya pelajar gagal menghadiri kelas kerana kemahuannya sendiri, pelajar ini telah melakukan satu kesalahan disiplin iaitu ponteng. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, ponteng bermaksud lari daripada tugas atau tanggungjawab. Terdapat berita yang melaporkan bahawa sepanjang tahun 2002 sehingga 2004, sebanyak 5,807 pelajar diperiksa dalam operasi ponteng sekolah (Ops S…

Almost back to normal..

Image
Masih menyesuaikan diri tapi sejujurnya saya HAPPY. Semuanya hampir normal selepas 3 tahun. Walaupun masih janggal tapi masih cuba menyesuaikan diri.

Seronok tengok mak pergi pasar dengan suami pada hari minggu. Rumah pun makin terurus. Dapur cantik (sebab mak kena masak. Haha.) Almost back to normal.

I love my family... I miss my abah. Thanks to my beloved future husband (InsyaALLAH) for being with me and my family.

Heaven!!!

Sudah berada di rumah.
Makan, makan dan makan.

Let us play!!!

Image
Jom main masak-masak...

Dulu-dulu main masak-masak kutip daun-daun yang ada keliling rumah. Comel. Bawak bakul kutip sayur. Kalau ada budak lelaki nak main sekali, jadi ayah. Ayah buat apa? Ayah pergi kerja. Anak-anak pergi sekolah, tidur, makan. Watak utama mestilah emak. Maka berebut-rebutlah budak-budak yang nak pegang watak emak. So sweet. Dulu saya ada sebakul besar mainan masak-masak. Kalau kawan-kawan tak mahu jadi anak-anak, patung arnab pink yang abah beli akan jadi anak.

"Abah, arnab ni minum air!" Saya terkagum melihat air yang disudu ke mulut arnab habis 'diminum'. Abah senyum.


Peliknya, selepas habis secawan, kepala arnab jadi berat. Penuh dengan air. Okeh, saya belajar, patung arnab tu bukan minum tapi serap.

Zaman teknologi ni boleh lagi main masak-masak.



Wa..bestnya ada fridge macam ni. Tersusun je. Kemas. Neat and tidy! Wowowo.. Just some ingredients kena tukar. Wajib tukar!

1. Bacon = salted/smoked meat from the back or sides of a pig, often served in nar…

Cerita banyak tajuk

Image
Weekend/ Hujung minggu.

Adik tersayang datang Penang. Maka, merayaplah dua beradik ni. Tempat-tempat yang bertuah dilawati ialah:

1. Megamall (Pacific) kat seberang. Comment adik: Macam tak hidup je tempat ni. Aku tengok cam tempat dalam game zombi. Nanti tiba-tiba ada zombi muncul. (Oho..main lagi game banyak-banyak ye..)

2. Kompleks Bukit Jambul. Okeh, dia jumpa banyak baju dah.. borong..borong. Saya dah tumpas malam itu. Adik tersayang pun dibiarkan bershopping bersama-sama abang long. Kaki kecik tak larat tampung badan. (kecewa). Korang shopping la. Saya tolong tengok je.

3. Pagi-pagi Sabtu dah menuju ke Bukit Bendera. Berangan saja mahu tunjuk kabus dari atas Bukit Bendera. Mahu tunjuk kereta kabel. Bla. Bla. Okeh, pagarnya tutup. Tengah baiki kereta kabel kot. (Kecewa)

4. Batu Feringgi. Best. Best. Walaupun jalan sangat memeningkan. Selekoh kat atas bukit sangat mencemaskan. Perkara yang tak pernah dibuat pun terjadi... Breakfast nasi lemak (RM 2 each) sambil melihat laut yang sangat…

Kelegaan melanda...

Alhamdulillah..hectic life sudah beransur tenang. Paling teruk sekali weekend lepas. 2 assignment kena hantar hari Isnin. Dan esok, satu assignment lagi. Esok bakal berhadapan dengan tekanan perasaan. Selagi assignment tak dihantar selagi tu aku akan rasa stress.

Paling aku tak suka bila ada yang tertinggal. Satu bahagian tak buat. Ingatkan dah siap tiba-tiba kawan-kawan kata:

"Laporan SBE kena buat penyataan profesional"
"Poem sendiri pun kena analisis"
"Math tu kena tunjuk jalan kerja guna Microsof Excel"

Ish... paling tragis apabila dah sampai kelas tiba-tiba benda2 di atas tertinggal. Masalahnya bukan sengaja tak nak buat tapi betul2 tak tahu kena buat.

Esok ada presentation. Semua sekali 60 slide. Boleh bayang muka budak-budak esok. Paling excited skali mestilah pensyarah. Yang lain-lain muka macam tempe basi.. haha. Of course muka aku sekali sebab mengantuk. Nasib baik suara pensyarah tahap boleh menggugurkan jantung (ok, ini hiperbol).

Special thanks to m…