Bila hati dah sakit

Pernah tak rasa hati sakit?
Lepas tu kita cuba jadi positif dan lupaka perkara yang akitkan hati sendiri tu.
Tapi akan ada bisikan halus yang mengapi-apikan hati masa kita tengah try harder to forget something. Especially bila orang buat salah kat kita. Paling sakit bila orang tu tak rasa pun dia bersalah. Hoho.. complicated isn't it?

Kadang-kadang tersedar ni bisikan syaitan ni. Saja nak kita berbalah sesama sendiri.
Kita pun selalu buat silap. Kenapa masa ada salah orang pada kita, susah betul nak maafkan.
Sebab bukan kau yang buat saya? Ya. Sebab kau rasa sekarang kau adalah mangsa.
Tambahkan pula bila kau dapat peluang nak balas balik. Biar padan muka mereka.
Maka hati kau pun berperang-perang.

Nafsu baik kata: Maafkan..... 
Nafsu jahat pula kata: Balas! Biar mereka rasa sakitnya hati kau!

Kau pula dalam dilema + iman nipis + amalan tunggang langgang = hati kau sakit sebab kau nak balas balik sebenarnya.

Or...kau expect orang mintak maaf pada kau? Mintak orang say sorry isn't natural at all. Not sincere at all. Ko akan dapat maaf tapi hati kau takkan puas sebab orang tu buat sebab kau.

Apa yang kau buat sekarang?
Iman yang ada sikitttttt (InsyaALLAH) = kau tak balas. Even kau rasa kau patut balas. (Tengok! Nafsu jahat kuat betul!)

P/s: Hidup umpama roda. Kau pernah rasa begini. Hari ni aku. Tak mustahil esok kau kena semula. Kita lihat siapa yang kenaaa.................
Masa tu aku nak tengok ayat apa yang kau susun pulak.

Comments

Popular posts from this blog

Pembedahan Ovarian Cyst

Mengajar Math dengan Permainan

11 teknik mengawal disiplin pelajar dlm kelas