Macam biasa, biala nak post entri akan stuck sekejap di kotak kosong untuk 'title' sambil berfikir. Tekan huruf 'b', padam balik. Tekan huruf 'm'..'e'..bagus..ada perkembangan. Then huruf 'r'..stop sekejap. Err... tak sesuai kot. Padam balik. Tengok luar tingkap. Nak tulis tajuk apa ni? Bosy tak karang lagi. Dok fikir tajuk. At last. Tekan butang 'home' masuk facebook.. Maka terkuburlah hasrat nak post entri pada hari tersebut.

I love writing. Masa sekolah menengah dulu selalu tulis cerpen untuk kawan-kawan baca. They like it. Entah mana tercampak cerpen-cerpen tu pun tak tahu. Dulu tak rasa terkongkong. Bila nak menulis, duduk depan komputer then menaip sampai siap. Kadang-kadang ambil masa berhari-hari. But, i enjoyed it. Tema dulu biasa la. Cinta. Persahabatan. Kadang-kadang lepas baca cerpen yang ending dia tak menenangkan hati saya, saya akan sambung cerita tersebut. Of course I will make it be a happy ending. For self satisfaction. Teringat dulu pernah juga rajin baca komik Kaoru (if i'm not mistaken). Then, saya karang setiap kisah dalam komik tersebut jadi satu kisah cinta untuk setiap kawan baik saya. They like it very much (kalau betul la apa yang korag cakap tu bukan sekadar untuk jaga hati saya. Haha..)

Bila ustazah tegur, 'Baca novel cinta ni tak elok. Melalaikan. Tulis cerita cinta macam ni tak elok. Saya tak baca buku-buku macam ni. Buku-buku macam ni hanya buatkan kita berkhayal'. 

I stop writing. But, I still read those love story books. I really miss writing. Menulis tanpa halangan. Menulis tanpa rasa bersalah. Bukan salah ustazah saya. It is just myself. Saya yang rasa terkongkong dengan pemikiran saya.

Sekarang ada blog. Starts to write again. Tapi selalu terpengaruh dengan gaya penulisan orang lain. Bila baca motivational blogs, rasa kena jugak buat entri motivasi ni. Bila baca orang tulis tentang isu semasa. Kena tulis jugak ni. Padahal semua tu tak datang dari hati. Semua ikut-ikutan. Then rasa stress tulis blog. Padahal tulis blog ni untuk have fun. Release tension. 

Minta maaf kalau tak ada entri yang bermanfaat kepada sesiapa selepas ini. Saya rasa nak menulis sahaja. Saya tak mahu terlalu mengongkong diri saya untuk menulis. Saya tak mahu mengejar reader lagi (of course sebelum ni penah terfikir cara-cara menambah reader. Sudah. Mengarut semua itu). I am myself. 

Sebelum ni terlalu berfikir tak apa ke tulis macam ni. Sebenarnya takut future family-in-law get the first impression of me from my blog ( ahoh..anda sungguh perasan.) 

Susah bila terlalu mencuba jadi baik. Tak mahu terlalu bersungguh selepas ni. I know myself. I will give up easily if I'm forcing myself. 

So, selamat membaca. 

Comments

tulip said…
betul tu kak yati...asal kita dapat kepuasan...=D

Popular posts from this blog

Pembedahan Ovarian Cyst

Mengajar Math dengan Permainan

11 teknik mengawal disiplin pelajar dlm kelas