Cuba Try Test



Mesti korang pernah tengok gambar ni kan? Biasanya kalau klik mesti keluar iklan. Mula-mula saya tengok gambar ni,
"Apa benda la soalan ni. Sah-sah la penari tu berputar lawan jam."

Pas saya terbaca dalam satu blog yang kita boleh nampak penari tu berputar dari 2 arah, saya terus fokus pada gambar.

Lama jugak saya tengok. Tipu lah. Sama je. Putaran lawan jam. Saya baca description bawah gambar. Cuba tengok bayang kaki penari.

Lama-lama....

YELAH! Dia berpusing ikut arah jam!

Yeay!!!

Saya pernah belajar pasal penggunaan otak kiri dan kanan ni.
Kalau tak silap, benda ni pun boleh dipanggil ilusi optik juga kan?
Maknanya, ilusi optik tu memanipulasikan penggunaan otak kita la ye..
Apa kata korang pulak try.



Cuba anda test mata anda pula.
Untuk gambar yang bergerak klik sini

Comments

alexa yussida said…
saya suka test yg kena tgk smpai nmpk bnda timbul tuh..ape ntah nama die..hehe
wirdati said…
ye ke? sy berminat nak tahu.
bunga_lily_pink said…
b4 diz slalu je nmpk mende ni...tp ta penah la pening....tp lepas bc post hg ni, jd pening plak...

mmg b4 diz slalu rs die pusing arah jam...bl tgk tang tgn n kaki lg la nmpk mcm pusing arah jam...

tp cmne ade org kate die pusing2 dr dua arah??dh naek juling ni tgk...huhu

Popular posts from this blog

Pembedahan Ovarian Cyst

Mengajar Math dengan Permainan

11 teknik mengawal disiplin pelajar dlm kelas