Teacher is a superhero.

Translation for the title above?

Guru ialah seorang adiwira. ADIWIRA?

hero = wira. 
Setuju.

Saya tak faham apa kaitan
super = adi. 
Errr?

Tapi kalau ingat-ingat balik, dulu pun ada istilah 'adi' dalam subjek kimia kan.

'Gas Adi'.
atau nama lain Gas Nadir.

Gas dalam kumpulan 18
Hebat ke gas dalam kumpulan 18 ni?

Bersifat lengai, tidak reaktif, dan tidak bertindakbalas dengan bahan kimia lain.

========================================


Cukuplah short notes untuk student science stream. Yang lain-lain baca sendiri.

Jadi cikgu ni best kan. Boleh jadi superhero (tak payah pakai seluar dalam kat luar macam Superman pun)
Cakap cikgu ni selalunya lebih power dari cakap parents. 
Untuk cikgu sekolah rendah la.

Macam yang lecturer saya selalu cerita.

Kalau seorang cikgu tersilap tanda,

2+3=6

Then parents yang check buku latihan tadi tegur.
"Salah ni"

2+3 = 5

Anak tadi pun jawab.

"No! Cikgu tanda betul. 2+3=6!!" 

Padahal parents tu pun cikgu juga. 

 Hebat tak cikgu. So, jadi cikgu kena hati-hati.  
Unlearn and relearn is harder than learning.

================================

Selalu budak-budak ni senang dengar dan patuh cakap cikgu berbanding cakap parents.

"Balik sekolah terus mandi."

"Tak nak"

Esoknya....

"Cepatnya mandi. Selalu susah mak suruh."

"Cikgu _____ pesan, balik sekolah terus mandi."

Hebat kan cikgu.
So, cikgu kena pesan yang baik-baik supaya anak murid jadi baik. 

 Anak murid sekarang macam tu lagi tak?
I wonder.

Comments

Tulip said…
ish2.....kita tak belajar kimia...tapi okey lah untuk pengetahuan..
(^________^)

Popular posts from this blog

Pembedahan Ovarian Cyst

Mengajar Math dengan Permainan

11 teknik mengawal disiplin pelajar dlm kelas