Rambut kamu macam mana ye?

Pelik betul dengan salah seorang kawan lelaki saya yang agak 'bersemangat' nak tahu apa yang ada di sebalik tudung yang perempuan pakai.

Kalau tak bersemangat tak adalah soalan seperti di atas kan?

Boleh pulak main teka-teka.

"Rambut kau lurus, pendek."
"Rambut dia kerinting macam afro kan?"
"Mesti rambut si A tu ikal dan panjang."

Jawapan yang selalu saya bagi:
"Kitorang botak sebab tu pakai tudung."

Just nak pesan pada diri sendiri dan kawan-kawan perempuan yang lain. Kita tak boleh describe tubuh badan kawan perempuan kita yang lain pada kaum lelaki (including mahram dan suami). Of course la kawan perempuan yang Islam kan. Terutamanya kawan perempuan yang menjaga aurat. Tanggungjawab kita memelihara maruah saudara perempuan kita. Rambut tu salah satu contoh la. Ada gak budak lelaki yang sengal suka tanya-tanya bab ni. Jangan dilayan la hamba-hamba Allah yang macam ni.

Comments

Anonymous said…
cm knal je sokln ni..ngee2..kpala sy pn botak gak..huhu..hnye husbnd sy je yg ley tgk.
wirdati said…
haha...then awak mesti kenal ngan org yg tny soklan tu..
kepala saya pun botak jugak. hihi
Misz ZeEE_Z0nE said…
ehh.. kami x botak.. cume kepala shining sikit jak.. wahahaha
wirdati said…
haha..tu botak licin.

Popular posts from this blog

Pembedahan Ovarian Cyst

Mengajar Math dengan Permainan

11 teknik mengawal disiplin pelajar dlm kelas